Ged Math practice test 8 - online test

What is the least common multiple of the numbers 9, 12 and 16?

36

108

144

96

The multiples of 16 are 16, 32, 48, 64, 80, 96, 112, 128, 144, ...
The multiples of 12 are 12, 24, 36, 48, 60, 72, 84, 96, 108, 120, 132, 144, ...
The multiples of 9 are 9, 18, 27, 36, 45, 54, 63, 72, 81, 90, 99, 108, 117, 126, 135, 144, ...
The least common multiple of 9, 12 and 16 is 144. TIP: For a multiple choice test, you might just check which of the answers are multiples of the three numbers. 96 is not divisible by 9, 36 is not divisible by 16, and 108 is not divisible by 16. 144 is the only common multiple in the answer choices.

What is Mathematical Reasoning lesson Math practice test 8 exam questions 2. question ?

-17

17

-7

7

This is what you start with: Mathematical Reasoning lesson Math practice test 8 exam questions 2. question explanation Perform the operation inside the absolute value symbols, which is 5 - 12 = -7. So the problem becomes: Mathematical Reasoning lesson Math practice test 8 exam questions 2. question explanation Since the value inside the absolute value symbols must be positive, when you remove the symbols, you are left with 7, but remember the negative sign that preceded it. This makes the answer -7.

Simplify the following exponential expression: Mathematical Reasoning lesson Math practice test 8 exam questions 3. question

m + 1

1

Mathematical Reasoning lesson Math practice test 8 exam questions 3 question 3 Answer

Mathematical Reasoning lesson Math practice test 8 exam questions 3 question 4 Answer

Simplify the numerator first. Take note that a number raised to the power of 0 is equal to 1. So Mathematical Reasoning lesson Math practice test 8 exam questions 3. question explanation. To raise a number with an exponent to another power, simply copy the number and multiply the exponents. Thus, Mathematical Reasoning lesson Math practice test 8 exam questions 3. question explanation. Simplify the denominator next. To divide similar variables with different exponents, simply copy the variable and subtract the exponents:
Mathematical Reasoning lesson Math practice test 8 exam questions 3. question explanation. Going back to the original expression and plugging the simplified numerator and denominator, we have: Mathematical Reasoning lesson Math practice test 8 exam questions 3. question explanation

Simplify: Mathematical Reasoning lesson Math practice test 8 exam questions 4. question

Mathematical Reasoning lesson Math practice test 8 exam questions 4 question 1 Answer

Mathematical Reasoning lesson Math practice test 8 exam questions 4 question 2 Answer

Mathematical Reasoning lesson Math practice test 8 exam questions 4 question 3 Answer

Mathematical Reasoning lesson Math practice test 8 exam questions 4 question 4 Answer

The first step in simplifying is to remove the parentheses, so use the distributive property of multiplication over addition: Mathematical Reasoning lesson Math practice test 8 exam questions 4. question explanation Mathematical Reasoning lesson Math practice test 8 exam questions 4. question explanation Then, combine like terms: Mathematical Reasoning lesson Math practice test 8 exam questions 4. question explanation Finally, reorder the items in the expression to the accepted order: Mathematical Reasoning lesson Math practice test 8 exam questions 4. question explanation

Which formula describes the temperature (T) of a room at 72 degrees beginning to cool at 3 degrees per hour (h)?

T = 72 - 3 h

T = -3 (h - 72)

Mathematical Reasoning lesson Math practice test 8 exam questions 5 question 3 Answer

T = 3 (72 - h)

At the start, the temperature T is 72. This initial temperature decreases (cools down) by 3 degrees every hour. In math language, "T is 72" translates to "T = 72". "Beginning to cool," suggests a variation but "T = 72" is the initial stage. The variation is introduced by cooling or lowering of temperature, which means subtraction from the initial stage. The variation is introduced by "h" hours × 3 degrees/hr, or 3h. The equation T = 72 - 3h describes this. It is also the only formula that solves the temperature correctly when h=0, or at the start when no time has elapsed yet. TIP: If this explanation is hard to grasp, use common sense guess and check to figure it out. After 1 hour, the temperature should be 3 degrees less than 72, or T=72-3=69. Which of these equations give that value when plugging in h=1? Only the correct equation: T=72-3×1=72-3=69.

John buys 100 shares of stock at $100 per share. The price goes up by 10% and he sells 50 shares. Then, prices drop by 10% and he sells his remaining 50 shares.
How much did he get for the last 50?

$5500

$5050

$4900

$4950

The stock first increased by 10%, that is, by $10 (10% of $100) to $110 per share.
Then, the price decreased by $11 (10% of $110) so that the sale price was $110-$11 = $99 per share, and the sale price for 50 shares was 99 x $50 = $4950.

A long distance runner does a first lap around a track in exactly 50 seconds. As she tires, each subsequent lap takes 20% longer than the previous one.
How long does she take to run 3 laps?

150 seconds

72 seconds

160 seconds

182 seconds

If the first lap takes 50 seconds, the second one takes 20% more, or Mathematical Reasoning lesson Math practice test 8 exam questions 7. question explanation seconds, where T1 and T2 are the times required for the first and second laps, respectively. Similarly, Mathematical Reasoning lesson Math practice test 8 exam questions 7. question explanation seconds, the time required for the third lap. Add the times for the three laps: 50 + 60 + 72 = 182.

A number N is multiplied by 3. The result is the same as when N is divided by 3.
What is the value of N?

3

-1

-3

Zero is the only number that gives the same result when multiplied or divided by a factor. In each case, the answer is zero.

A rectangle’s length is 3 feet longer than twice its width. The area of the rectangle is 44Mathematical Reasoning lesson Math practice test 8 exam questions 9. question .
The rectangle’s length is how many feet?

11

4

5.5

7

Let W = the rectangle’s width. Then 2W + 3 = the rectangle’s length. Using the formula for the area of a rectangle (and omitting the units), solve the following equation for W and then determine 2W + 3, the rectangle’s length:
LW = A
(2W + 3) W = 44
Mathematical Reasoning lesson Math practice test 8 exam questions 9. question explanation
(2W +11)(W – 4) = 0
W = −5.5 (reject) W = 4
2W + 3 = 8+ 3 = 11

The sides of a triangle are equal to integral numbers of units.
Two sides are 4 and 6 units long, respectively; what is the minimum value for the triangle's perimeter?

9 units

11 units

13 units

12 units

The sides of a triangle must all be greater than zero. The sum of the lengths of the two shorter sides must be greater than the length of the third side. Since we are looking for the minimum value of the perimeter, assume the longer of the two given sides, which is 6, is the longest side of the triangle. Then the third side must be greater than 6 - 4 = 2. Since we are told the sides are all integral numbers, the last side must be 3 units in length. Thus, the minimum length for the perimeter is 4+6+3 = 13 units.

Which of the following options is equivalent to 1 centimeter?

1,000 millimeters

0.01 meters

0.1 millimeters

0.001 meters

1 centimeter = 0.01 meters. 10 millimeters = 1 centimeter, and 1 centimeter = 0.00001 kilometers.

In the division problem below, what is the number 14 called?
308 ÷ 14 = 22

Dividend

Quotient

Remainder

Divisor

The dividend is divided by the divisor. In this case, the dividend is 308 and the divisor is 14. The quotient is the answer (22) and the remainder is the portion of the answer that is not evenly divisible.

A tank has a capacity of 25 cubic meters.
Given that one thousand liters is equivalent to one cubic meter, what is the quantity of water in the tank in liters if the tank is half full?

16,667 liters

6,000 liters

25,000 liters

12,500 liters

1 cubic meter = 1,000 liters 25 cubic meters = 1,000 × 25 = 25,000 liters Since the tank is half full, the quantity of the water in the tank is: 25,000 liters ÷ 2 = 12,500 liters

Convert 0.04 into a percentage.

40%

0.4%

0.04%

4%

A decimal can be converted to a percent by multiplying it by 100 and adding a percent sign. 0.04 × 100 = 4%

If Max scored an average of 89 on his first six tests, what is the minimum he must score on his seventh test in order to have an overall average of 90?

90

93

95

96

First, you will need to find the total of the tests that have already been taken. Multiplying 6 by 89 gives you a total of 534. Next, you will need to find the total of what you want. There are 7 tests, and you want an average of 90. Multiplying 7 by 90 gives you a total of 630. Then, you will need to find the difference between the totals on the first 6 tests and all 7 tests. Subtracting 534 from 630 gives you a total of 96.

Alisha purchased a new vehicle for $32,500, and she was responsible for paying the $2,112.50 sales tax at the title office.
What is the percentage of sales tax that Alisha had to pay on her new vehicle?

6.50%

5%

7%

7.50%

In order to find the percentage of sales tax, you will need to divide $2,112.50 by $32,500 and then multiply by 100. $2,112.50 ÷ $32,500 x 100 = 6.50%

In his will, Mr. Lincoln left 40% of his estate to his wife and unevenly divided the balance between his two sons.
If the younger son received $24,000 as his share, what was the total value of the estate?

Not enough information is given

$72,000

$48,000

$24,000

To find the value of the estate, you need to know either the elder son's share or the fractional part of the estate received by the younger son. Neither of these pieces of information is given.

A company purchased $60 football league tickets for each of its 122 employees, as well as one guest per employee.
What did it cost the company to provide all of these tickets?

$17,320

$14,640

$13,640

$12,800

Since each employee will bring one guest, multiply 2 × 122. 2 × 122 = 244 tickets Next, multiply the total number of tickets by the price per ticket. $60 × 244 = $14,640

Jonathan mowed around the perimeter of the football field. The field was 360 feet long by 150 feet wide.
If Jonathan mowed two laps around the field, how many feet did he mow?

2,040 feet

1,720 feet

3,040 feet

1,020 feet

Start by finding the perimeter of the field: P = 2L + 2W Insert the values and solve for P. P = 2(360) + 2(150) P = 720 + 300 P = 1,020 Next, multiply the number of laps by the perimeter of the field: 2 × 1,020 = 2,040 feet